Upravljanje poslovnim procesima – BPM

Upravljanje poslovnim procesima (BPM eng. Business process Management) je disciplina upravljanja operacijama u kojoj se koriste različite metode za otkrivanje, modeliranje, analizu, mjerenje, poboljšanje, optimizaciju i automatizaciju poslovnih procesa. BPM se fokusira na poboljšanje korporativne uspješnosti kroz upravljanje poslovnim procesima. Svaka kombinacija metoda za upravljanje poslovnim procesima tvrtke je BPM.

Ključne razlike između upravljanja procesima i upravljanja projektima su ponovljivost i predvidljivost. Ako su struktura i slijed rada jedinstveni, onda je to projekt. U upravljanju poslovnim procesima, slijed radova može varirati: postoje uvjeti, poslovna pravila itd. Ključna stavka je predvidljivost: bez obzira koliko ima račvanja u procesu, znamo sve njih unaprijed i razumijemo uvjete potrebne da proces krene u jednom ili drugom smjeru. Ako je taj uvjet zadovoljen, radimo s procesom.

Kao pristup, BPM vidi procese kao važnu imovinu organizacije koja se mora razumjeti, upravljati i razvijati kako bi isporučila proizvode i usluge s dodanom vrijednošću klijentima. Ovaj pristup je vrlo sličan drugim sustavima cjelovitog upravljanja kvalitetom ili kontinuiranim procesima poboljšanja.

ISO 9000 standard promiče procesni pristup upravljanju organizacijom.

O NAMA

IN REBUS – mi proizvodimo softver. Naš tim se sastoji od iskusnih projektanata-programera i mreže konzultanata.

Iskustvo u različitim industrijama olakšava nam da pomognemo naručitelju doći do cilja.

KONTAKT